«Το γεγονός ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά διαφορετικές απόψεις σε συγκεκριμένα θέματα», αναφέρουν μεταξύ άλλων διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τις δηλώσεις του για την αποστρατικοποίηση και τα F-35.
«Αποδίδουμε έμφαση σε ζητήματα αμοιβαία επωφελή αλλά δεν αναιρούμε τις βασικές μας θέσεις. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στην Διακήρυξη των Αθηνών», κατέληξαν οι διπλωματικές πηγές, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της ΕΡΤ.
Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του την Κυριακή 4/2 στο A Haber o Χακάν Φιντάν παραδέχθηκε την ύπαρξη προβλημάτων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για να τονίσει στη συνέχεια ότι οι δύο ηγεσίες προτιμούν να τα βάλουν στην άκρη και να συνεργαστούν σε θέματα στα οποία μπορεί να υπάρξει πρόοδος.
Η πρόθεσή μας είναι να «προωθήσουμε τις σχέσεις μας με μια θετική ατζέντα, δηλαδή η σημερινή αντίληψη είναι ότι έχουμε προβλήματα που κληρονομήσαμε από την ιστορία στο Αιγαίο. Κάποια από αυτά τα προβλήματα δεν ανήκουν σε αυτή τη γενιά, τα έχουμε κληρονομήσει εμείς. Πώς μπορούμε λοιπόν εμείς,να διαχειριστούμε αυτά τα προβλήματα;
Ενώ αυτά τα προβλήματα υπάρχουν, ως ώριμα κράτη, υπάρχουν τομείς στους οποίους μπορούμε να βάλουμε παρένθεση και να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα με την υποστήριξη και των δύο ηγετών», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτώμενος σχετικά για την απόκτηση από την Ελλάδα των μαχητικών 5ης γενιάς F35, απάντησε: «Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, ήταν στον κατάλογο των χωρών στις οποίες οι ΗΠΑ θα δώσουν F-35 μετά την παραγωγή τους, ειδικά από τη στιγμή που είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Εδώ, η παράδοση των F-35 προβλέπεται για μετά το 2030. Τι θα συμβεί μέχρι τότε; Πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες; Φυσικά, είναι απαραίτητο να το παρακολουθήσουμε αυτό» για να καταλήξει ότι η Τουρκία πρέπει να αναπτύξει τα δικά της οπλικά συστήματα.
Πήγη:www.cnn.gr