Τι λέει η πλειοψηφία – Στην αίθουσα παραμένουν Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας – Αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης
Με εντάσεις αιχμές και αποχωρήσεις ολοκληρώνει τον κύκλο της η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος των Τεμπών, μετά την αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης δηλαδή, των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Σπαρτιάτες αλλά και το ΚΚΕ.
Τα μέλη της αντιπολίτευσης, κατηγόρησαν την πλειοψηφία ότι επιχειρείται προσπάθεια συγκάλυψης. Αιτία της σύγκρουσης, είναι η άρνηση – όπως λένε- της πλειοψηφίας να ανοίξει τον κατάλογο των μαρτύρων. Από την άλλη πλευρά, εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του Βασίλη Κόκκαλη για ένα έγγραφο του εισαγγελέα Εφετών της Λάρισας, που πυροδότησε νέα ένταση.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσων Φωτήλας, μεταξύ άλλων, σχολίασε «ο κ. Κόκκαλης έφερε ένα χαρτί από τον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας. Εδώ γεννιέται ένα τεράστιο ερώτημα ποια είναι η σχέση του βουλευτή με την εισαγγελία εφετών Λαρίσης. Του γεννιούνται ερωτήματα, ακόμα και στον ποιο καλόπιστο». Άφησε υπονοούμενα κατά της μειοψηφίας λέγοντας ότι προσπάθησαν να ναρκοθετήσουν ή να συνεχίσουν επ’ άπειρον την διαδικασία τονίζοντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα συνεχίσει την αποστολή τους.
Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής έκανε λόγο για «Μεγαρέων δάκρυα» αφήνοντας αιχμές κατά της μειοψηφίας. Επιπλέον, όπως τόνισε, «η προθεσμία λειτουργίας της εξεταστικής εκπνέει στις 22 Φεβρουαρίου, προτείνουμε μέχρι 11 Μαρτίου για να συνταχθούν τα πορίσματα». Παράλληλα, όπως είπε, αν θέλουν τα υπόλοιπα κόμματα, ακόμα και όσα αποχώρησαν μπορούν να καταθέσουν έως τις 8 Μαρτίου τα πορίσματα τους και έως τις 11 του ίδιου μήνα θα συζητηθούν, ώστε να ακολουθηθούν οι διαδικασίες.
Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε τον χορό των αποχωρήσεις
Πρώτοι αποχώρησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η Μιλένα Αποστολάκη υπογράμμισε ότι «είναι χρέος μας στη μνήμη όσων χάθηκαν να μην νομιμοποιήσουμε όσα σήμερα επιβάλλει. Αποχωρούμε από την εξεταστική επιτροπή καταγγέλλοντας την απροκάλυπτη μεθόδευση της συγκάλυψης από την κυβερνητική πλειοψηφία».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πλειοψηφία, είπε ότι «δεν θα συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης, καταγγέλλουμε την προσπάθεια και αποχωρούμε, εφόσον επιμένετε να μην καλέσουμε τους μάρτυρες και δεν λαμβάνουμε την δικογραφία».
Τον λόγο πήρε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Παύλος Σαράκης, λέγοντας «καταγγέλλουμε τις διαδικασίες, τη τακτική συγκάλυψης ενός εγκλήματος και αποχωρούμε». Η Ελληνική Λύση, όπως είπε, καταγγέλλει τις προθέσεις της πλειοψηφίας να κλείσει την εξεταστική απορρίπτοντας τα αιτήματα να έρθουν ουσιώδεις μάρτυρες.
Η Πέτη Πέρκα, από τη Νέα Αριστερά σχολίασε με τη σειρά της ότι ο κύκλος της Εξεταστικής Επιτροπής κλείνει με κυνισμό και συγκάλυψη. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη συγκάλυψη. «Δεν μπορούμε να γίνουμε συνένοχοι, θα σας κρίνει ο ελληνικός λαός», κατέληξε η κ. Πέρκα γνωστοποιώντας ότι και η Νέα Αριστερά αποχωρεί.
Παρέμειναν οι βουλευτές της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας
Στη συνέχεια αποχώρησαν και οι Σπαρτιάτες αλλά και οι βουλευτές του ΚΚΕ. «Εμείς δεν θα νομιμοποιήσουμε μια τέτοια απόφαση. Δηλώνουμε ότι δεν έχει κανένα νόημα η παραμονή μας. Δεν έχει καν την ευθιξία, μπροστά στη συμπλήρωση ενός έτους εσείς να σπεύδετε να κλείσετε την εξεταστική. Το ΚΚΕ ετοιμάζει το πόρισμά του», τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.
Στην εξεταστική, παρέμειναν οι βουλευτές της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Φλώρος. Αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση, ξεκίνησε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι η προγραμματισμένη κατάθεση του Θάνου Πλεύρη.