voreioaigaiotv.gr

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι συζητούν σε Μαξίμου και ΝΔ για την εκλογή Κασσελάκη – Σήμερα το συγχαρητήριο τηλεφώνημα

Mitsotakis
Κοινοποίηση

Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο Μέγαρο Μαξίμου, ούτε στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Για να είμαστε ακριβείς, ελάχιστοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι η κυρία Αχτσιόγλου θα μπορούσε να κλείσει επαρκώς την ψαλίδα και να καταστήσει τον δεύτερο γύρο των εκλογών ντέρμπι. Όπως κανείς, επίσης, δεν έχει την εκτίμηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρέμεινε ουδέτερος, με πλείστα όσα στελέχη να τονίζουν ότι ήταν ο σκιώδης «χειριστής» της καμπάνιας Κασσελάκη. Βεβαίως, σήμερα θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση στον πρωινό καφέ του Μαξίμου, με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικοινωνήσει με τον κ. Κασσελάκη για τα συγχαρητήρια.

Μία πρώτη παραδοχή αρκετών στελεχών για την επόμενη μέρα, πάντως, είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αποτελεί έναν «άγνωστο Χ» για την πολιτική σκηνή, του Μεγάρου Μαξίμου μηδέ εξαιρουμένου. Παράλληλα, κεντρικά κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν σε συζητήσεις τους ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν πρόκειται να υποτιμήσει τον κ. Κασσελάκη, ακόμα και αν οι δηλώσεις του τις προηγούμενες μέρες έδειξαν ότι έχει ακόμα πολύ μικρή επαφή με την ελληνική πραγματικότητα και αγνοεί ενδεχομένως ακόμα και βασικές θέσεις της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί το επόμενο διάστημα να καλύψει κάποια από τα κενά του, ακόμα και εν κινήσει, χτίζοντας πάνω στο θετικό επικοινωνιακό αποτύπωμα που είχε η αιφνιδιαστική του καμπάνια.

Το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν υποτιμά τον κ. Κασσελάκη, πάντως, δεν σημαίνει ότι τον… φοβάται κιόλας. «Τα πολιτικά του κενά είναι προφανή και είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθούν«, επισημαίνει κεντρική κυβερνητική πηγή». «Είναι πολύ δύσκολο να απευθυνθείς στον κεντρώο χώρο και σε ένα ευρύτερο ακροατήριο με τον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Παππά στη βιτρίνα», προσέθετε έτερος συνεργάτης του πρωθυπουργού. Επ΄αυτού, ανώτερη κυβερνητική πηγή εκτιμά ότι η κοινοβουλευτική απουσία του κ. Κασσελάκη θα είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα για τον ίδιο.

Πολλά κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν, παράλληλα, ότι ο κ. Κασσελάκης θα είναι πρώτα «πονοκέφαλος» για τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος παρέμεινε σχετικά ανενεργός από τις εκλογές και μετά. «Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας και αυτό είναι μονόδρομος», αναφέρει συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο οποίος εκτιμά ότι η ΝΔ δεν θα πιεστεί ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, κεντρική κυβερνητική πηγή προσθέτει ότι αν η κυβέρνηση δείξει δείγματα γραφής στις μάχες της καθημερινότητας, τότε θα εξακολουθήσει να διατηρεί με άνεση το πολιτικό της πλεονέκτημα.

Ο πρώτος, πάντως, από το κυβερνητικό στρατόπεδο που σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε εξαπολύσει βολές κατά του κ. Κασσελάκη. «Υπό κάποια έννοια το σημερινό αποτέλεσμα ήταν και μία τιμωρία για όσους όσους τόσα χρόνια ειρωνεύονταν καθετί εμπορικό και διάσημο ως ελαφρύ…και τελικά σύντροφοι δεν ξέρω αν θα κερδίσετε ποτέ τον Μητσοτάκη (δεν το πολυβλέπω για να πω την αλήθεια) αλλά για να μιλάμε με ειλικρίνεια τα media που τόσο επικρίνετε σας πήραν τον Σύριζα μέσα από τα χέρια σας», έγραψε στο X, απευθυνόμενος στα «παραδοσιακά» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα που η εκλογή του νέου Προέδρου στον @syriza_gr τελείωσε και αφού ευχηθώ «καλή επιτυχία» στο νέο του Πρόεδρο @skasselakis θα μου επιτρέψετε ένα πρώτο σχόλιο για τους ψηφοφόρους της Αριστεράς και μάλιστα (τρομάρα τους) της Ριζοσπαστικής Αριστεράς…επί χρόνια τους άκουγα να με…

Όπως είναι φυσικό, η εμφάνιση του κ. Κασσελάκη ως «κομήτης» στο πολιτικό σύστημα και η εκτίναξη του στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρνει ορισμένα έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ να βάζουν ορισμένους αστερίσκους, εν είδει προειδοποιήσεων, πέρα από το ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Έμπειρος «γαλάζιος» βουλευτής με μεγάλη κυβερνητική εμπειρία επεσήμαινε ότι η περίπτωση του κ. Κασσελάκη μπορεί να φέρει ένα καλύτερο «πέρασμα» του ΣΥΡΙΖΑ στις νεαρότερες ηλικίες, ενώ η εκλογή του με καλά ποσοστά στην περιφέρεια δείχνει μια απενοχοποίηση του να είναι κάποιος ανοιχτά ομοφυλόφιλος και να διεκδικήσει υψηλόβαθμο αξίωμα.

Άλλη πηγή από την «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδ εξαιρετικά «μπαρουτοκαπνισμένη», επισημαίνει ότι η περίπτωση Κασσελάκη χρίζει προσοχής από την κυβέρνηση για δύο λόγους: πρώτον, είναι εκπαιδευμένος να μαθαίνει και να μελετά, δεύτερον θα έχει μια ευκαιρία να κάνει αλλεπάλληλες περιοδείες και άνοιγμα στην κοινωνία όσο η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της.

Όλοι συμφωνούν, πάντως, ότι το πραγματικό crash test για τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κ. Κασσελάκη θα είναι οι ευρωεκλογές, στις οποίες μένει να φανεί πόσο ενωμένο θα οδηγηθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Αλκιβιάδης Στεφανής-Στην τελική ευθεία για τη μεγάλη νίκη.

KKE: «Περσινά ξινά σταφύλια» οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για τους αγρότες

Εκδήλωση για την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες από τον Δήμο Μυτιλήνης στο Δημοτικό Θέατρο