voreioaigaiotv.gr

Με παιρενέσεις Μουτζούρη επανέρχεται η βίζα για Τούρκους πολίτες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Moutzouris
Κοινοποίηση

Πριν από λίγη ώρα ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωσταντίνος Μουτζούρης έκανε γνωστή, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, μια ευχάριστη εξέλιξη η οποία και ήρθε μέσα από «Ανώτατη Αρχή» όπως αναφέρει.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για  επανεργοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των νησιωτών για χορήγηση βίζας σε Τούρκους επισκέπτες συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας ανοίγοντας έτσι τον τουριστικό δίαυλο από την Γείτονα προς τα νησιά μας.

 Η βίζα αφορά την ευκολότερη μετακίνηση Τούρκων πολιτών στα νησιά του Β. Αιγαίου. Οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να μεταβούν στα  νησιά και να εκδίδεται σε ελληνικό έδαφος βίζα που θα έχει –και αυτή είναι η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν– 12μηνη ισχύ.

Η διάρκεια της θα είναι για 72 ώρες (3ημέρες) ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα για πολλαπλές επισκέψεις κατά την  διάρκεια του έτους.

Να σημειώσουμε ότι η παραπάνω πρόταση είχε υποβληθεί στον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη από τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη όταν ο πρώτος είχε επισκεφτεί προεκλογικά την Μυτιλήνη  στις αρχές Μαΐου στην κοινή παρουσίαση του ΕΣΠΑ  και τότε τον είχε βρει απόλυτα σύμφωνο .

Οι τελευταίες δε δημόσιες τοποθετήσεις του Περιφερειάρχη για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε μεταναστευτικό, αποστρατικοποίηση νησιών και η σκληρή κριτική στον Υπουργό Καιρίδη, φαίνεται ότι οδήγησαν σε αναδίπλωση την Κυβέρνηση όσο αφορά την πολιτική της στο Βόρειο Αιγαίο, που πια βλέπει ότι η καλή  συνεργασία με τον Κώστα Μουτζούρη είναι μονόδρομος.

Άλλωστε και ο Υπουργός κ. Καιρίδης  σε κοινή τηλεοπτική εμφάνιση του με τον Περιφερειάρχη έλεγε χαρακτηριστικά «….ότι οι εκλογές τελείωσαν και ότι πρέπει από εδώ και στο εξής  να υπάρξει γόνιμη συνεργασία…»

Έτσι μέσα σε λίγες μέρες μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Καιρίδη  για αυξημένη επιτήρηση με μειωμένες ροές και αποσυμφόρηση των δομών στην Λέσβο, ήρθε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη όπου και του ανακοινώθηκε η θετική εξέλιξη για την βίζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν ως καταληκτική ημερομηνία την 7η Δεκεμβρίου, οπότε θα λάβει χώρα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν.

Στόχος είναι στο τέλος του Συμβουλίου να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν, ένα «μνημόνιο κατανόησης» όπως θα λέγεται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφοριές το σχέδιο περιλαμβάνει και τη μόνιμη εγκατάσταση Ελληνα αξιωματικού του Λιμενικού στη Σμύρνη και αντίστοιχα Τούρκου αξιωματικού στη Μυτιλήνη για την καλύτερη συνεννόηση Αθήνας και Αγκυρας στον «κοινό στόχο», εφόσον όλα έχουν πάει βάσει σχεδιασμού και  οριστικοποιηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες.

 Η ανάρτηση του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη:

Ανώτατη αρχή, αρμόδια επί του θέματος, η όποια επικοινώνησε μαζί μας σήμερα με επαινετή πρωτοβουλία της, μας ενημέρωσε για τα παρακάτω:

(1) Η Κυβέρνηση έλαβε την πρωτοβουλία να συζητήσει το θέμα της χορηγήσεως βίζας σε Τούρκους επισκέπτες μας διαρκείας ενός έτους.

(2) Η βίζα θα είναι διαρκείας 72 ωρών.

(3) Θα δίνει δυνατότατα πολλαπλών επισκέψεων 72 ωρών στη διάρκεια του έτους (χειμώνα, καλοκαίρι, Χριστούγεννα, Πάσχα κλπ).

(4) Δεν θα επιτρέπει παραμονή πέραν των 72 ωρών.

(5) Υπόκειται στην έγκριση της Ε. Ε.

Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση.’

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Το ΠΑΣΟΚ παίρνει θέση κατά Κασσελάκη: «Εθνικά επικίνδυνος»

Λέσβος: Δύο νεκροί, δύο αγνοούμενοι και 32 οι επιζώντες στη βάρκα που βγήκε σε βραχώδη ακτή

Φωτιά σε στρατιωτικό όχημα στην Αχλαδερή Λέσβου