Στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι της Σάμου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Νίκος Κονταξής τονίζοντας ότι «μπορεί αυτά να είναι παρόμοια σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις λόγω των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής».
Η αύξηση των τιμών στις μελισσοτροφές αλλά και η αύξηση της τιμής της βενζίνης θεωρούνται από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι του νησιού οι οποίοι είναι τουλάχιστον 170 εγγεγραμμένοι στον σύλλογο. Οι μετακινήσεις είναι πολλές ενώ ο τρύγος των μελισσών είναι μία ή, στην καλύτερη περίπτωση, δύο φορές το χρόνο με αποτέλεσμα οι κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμοι να είναι λίγοι, ενώ οι περισσότεροι είναι παράλληλα, αγρότες η αμπελουργοί για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους και να βιοποριστούν.
Αναφορικά με την ελληνοποίηση του μελιού που απασχολεί τους μελισσοκόμους όλης της χώρας, ο κ. Κονταξής ανέφερε ότι «σε μία εποχή οικονομικής κρίσης και ακρίβειας είναι δεδομένο ότι οι καταναλωτές θα στραφούν σε φτηνά και αμφιβόλου ποιότητας μέλια». Η δημιουργία ενός τυποποιητηρίου μελιού θα βοηθούσε επίσης όπως είπε τους μελισσοκόμους να συσκευάσουν το προϊόν σε μικρές συσκευασίες, ώστε να μπορεί να διατεθεί σε ξενοδοχειακές μονάδες και να συμπεριληφθεί στο σαμιώτικο πρωινό ή στα καταστήματα εστίασης.
Τέλος ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου Σάμου τόνισε την σημασία να λάβει το σαμιώτικο μέλι την ένδειξη του προϊόντος γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ). Τα αιτήματα του κλάδου παραμένουν και μαζί με τον Πανσαμαικό Αγροτικό Σύλλογο μέλος του οποίου είναι και ο μελισσοκομικός συνεχίζουν να διεκδικούν την ικανοποίηση τους.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ