voreioaigaiotv.gr

Στη Βουλή το θέμα έλλειψης σχολικών νοσηλευτών- Μαθητής παραμένει 2 μήνες εκτός σχολείου

School Nurse.jpg
Κοινοποίηση

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Εσωτερικών και Υγείας κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Θέμα: Άμεσα να τοποθετηθεί σχολικός νοσηλευτής στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής Λέσβου

Για άλλη μια χρονιά, γονείς καλούνται με ατομική τους ευθύνη να απαντήσουν στο δίλημμα αν θα στείλουν το παιδί τους στο σχολείο, θέτοντας σε σοβαρή διακινδύνευση την υγεία τους, ή αν θα το αποκόψουν από τη μαθησιακή διαδικασία, λόγω της έλλειψης των απαραίτητων σχολικών νοσηλευτών, που δικαιούνται παιδιά με σοβαρές παθήσεις.

Σε αυτό το απαράδεκτο δίλημμα καλούνται να απαντήσουν οι γονείς μαθητή της Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής, που ενώ έχει εγκριθεί η υποστήριξή του από Σχολικό Νοσηλευτή, σύμφωνα με την από 9-8-2023 και με αριθμό Ε.Π. 13752/Δ3 Απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί κανένας σχολικός νοσηλευτής ούτε στην α΄ ούτε και στη β΄ φάση των προσλήψεων, όπως τους είχαν προφορικά διαβεβαιώσει.

Αποτέλεσμα αυτής της αδικαιολόγητης ολιγωρίας είναι ο μαθητής, λόγω της επικινδυνότητας της πάθησής του, που προκαλεί κρίσεις σε 24ωρη βάση, μέχρι σήμερα δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, να μην έχει πάει ούτε μια μέρα στο σχολείο, επιδεινώνοντας τα ήδη σημαντικά εκπαιδευτικά κενά που έχει συσσωρεύσει και από προηγούμενα σχολικά έτη, λόγω επανειλημμένων και πολυήμερων νοσηλειών στις οποίες πολλές φορές χρειάζεται να υποβληθεί.

Προβληματικό είναι επίσης το γεγονός ότι ενώ ο συγκεκριμένος μαθητής, με απόφαση του ΚΕ.Π.Α. έχει διαγνωσθεί με 78% αναπηρία, αναγκάζεται κάθε χρόνο να προσκομίζει εκ νέου γνωμάτευση από το Νοσοκομείο Παίδων και να καταθέτει τα σχετικά δικαιολογητικά, προκειμένου να εγκριθεί η στήριξη από σχολικό νοσηλευτή, περνώντας την ίδια αγωνία και αναμονή κάθε χρόνο μέχρι την τοποθέτησή του, προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει να πηγαίνει στο σχολείο, με την ανάλογη κάθε χρόνο καθυστέρηση.

Πρόκειται για ένα θεσμικό πλαίσιο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αναγκαία ύπαρξη σε κάθε σχολική μονάδα της επιστημονικής ειδικότητας των σχολικών νοσηλευτών, στα πλαίσια μιας σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον υγειονομικό έλεγχο λειτουργίας των σχολείων,  αλλά και τη διαχείριση περιστατικών. Η στέρηση του αναγκαίου σχολικού νοσηλευτή εμποδίζει την απρόσκοπτη και ισότιμη συμμετοχή των μαθητών που έχουν σοβαρές παθήσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία και βάζει σε κίνδυνο την υγεία τους, αφού η παρακολούθηση παιδιών με διάφορα νοσήματα, μπορεί να γίνει μόνο από εκπαιδευμένο ενήλικα – ειδικό επιστήμονα.

Η ανάγκη αυτή επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αποτελεί τη μοναδική περίπτωση, αφού με βάση την ενημέρωση που έχει λάβει η οικογένεια από την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου, υπάρχει σημαντικός αριθμός ανεκπλήρωτων ανάλογων αιτημάτων, που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν λόγω των ανεπαρκών προσλήψεων σε σχολικούς νοσηλευτές, που για ακόμα μια χρονιά αφήνουν τεράστια κενά.

Αυτού του είδους οι απαράδεκτοι αποκλεισμοί δεκάδων μαθητών από την εκπαιδευτική διαδικασία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του εχθρικού για τις λαϊκές ανάγκες αστικού κράτους που αδιαφορεί για τις συνέπειες για τη μόρφωση, την ψυχολογία και την υγεία παιδιών, που χωρίς υπερβολή έχουν δώσει μάχη για τη ζωή τους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε:

– Να τοποθετηθεί άμεσα σχολικός νοσηλευτής στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής Λέσβου, για να μην υπάρξει κίνδυνος ούτε για την υγεία του μαθητή, ούτε για την περαιτέρω απουσία του από το σχολικό περιβάλλον,

– Να εγκριθούν, τώρα, όλα τα αιτήματα για την τοποθέτηση σχολικών νοσηλευτών, χωρίς καθυστερήσεις και να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις.

    Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

 Δελής Γιάννης

Μανωλάκου Διαμάντω

Συντυχάκης Μανώλης 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Λέσβος: Kινητοποίηση εργαζομένων στους δήμους που ζητούν μόνιμες προσλήψεις

Ολοκληρώθηκαν, με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τηΜικρασιατική Καταστροφή 1922.

«Μεγάλη χριστουγεννιάτικη καλή πράξη» από τους Προσκόπους της Μυτιλήνης για τα συσσίτια της Μητρόπολης