voreioaigaiotv.gr

Σχέδιο για την άρση επικινδυνότητας της Βρίσας από Δήμο Δυτικής Λέσβου και Περιφέρεια

ΒΡΙΣΑ 768x512 (10)
Κοινοποίηση

Να κινητοποιηθούν για την άρση της επικινδυνότητας 6,5 χρόνια μετά το μεγάλο σεισμό στην πολύπαθη Βρίσα, αποφάσισαν Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και Δήμος Δυτικής Λέσβου, όπως προέκυψε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα για το σκοπό αυτό.

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου ο πρόεδρος της Βρισας και του συλλόγου σεισμόπληκτων.  Αποφασίστηκε την επόμενη Τετάρτη δύο μηχανικοί από το δήμο Δυτικής Λέσβου να καταγράψουν τα προς κατεδάφιση κόκκινα από το σεισμό κτίρια στο χωριό, προκειμένου να αποφασιστεί πως θα οργανωθεί το αίτημα προς την Περιφέρεια, για άρση της επικινδυνότητας. Αν τα κτίρια είναι λίγα, μπορεί να οργανωθεί ένα σχέδιο διαχείρισης για να κατατεθεί αίτημα άρσης της επικινδυνότητας. Αν τα κτίρια είναι πολλά τα πράγματα δυσκολεύουν και η πολυπόθητη άρση της επικινδυνότητας θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο.

Στη Βρίσα από τον Ιούνιο του 2017 που έγινε ο σεισμός κατεδαφίζοντας το μισό χωριό, έχει απαγορευτεί η διέλευση ανθρώπων και η έναρξη δραστηριοτήτων, καθώς υπάρχουν ακόμα κόκκινα σπίτια που δεν έχουν κατεδαφιστεί και εγκυμονούν κινδύνους αν επιτραπεί η διέλευση ανθρώπων. Όμως, η Βρίσα κατοικείται. Τόσο από κατοίκους τα σπίτια των οποίων δεν είχαν πάθει ζημιά, όσο και από κατοίκους που στο διάστημα αυτό έφτιαξαν τα σπίτια τους. Επίσης λειτουργεί σχολείο, ενώ συνεχίζονται έργα, τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια αφού τελευταία εγκαταστάθηκε και το εργοτάξιο του βιολογικού. Ωστόσο λόγω της επικινδυνότητας δεν μπορεί να δοθεί καμία άδεια να λειτουργήσει κάποιο κατάστημα, η να γίνει κάποια δραστηριότητα.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος του συλλόγου σεισμοπαθών Νίκος Γκουκγούλιος , «στο έγγραφο αίτημα του συλλόγου αλλά και του δήμου προς τη ΔΑΕΦΚ να μας ενημερώσει για το πόσα είναι τα κατεδαφιστέα κτίρια για να ξέρουμε πως θα κινηθούμε στο αίτημα για άρση της επικινδυνότητας δεν πήραμε απάντηση λόγω προσωπικών δεδομένων, και πέρασε πολύς χρόνος χωρίς να γίνεται κάποια ενέργεια. Τώρα θα περιμένουμε να δούμε τι θα προκύψει από αυτή την καταγραφή και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση».

ΠΗΓΗ:http://www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Πανελλήνιος διαγωνισμός ποίησης από Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης και Γυμνάσιο Αγιάσου

Την ερχόμενη Κυριακή αποφασίζουμε για να πάμε το #Βόρειο_Αιγαίο μόνο #μπροστά.

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Λεσβιακού Καλοκαιριού 2024