voreioaigaiotv.gr

Το ΠΑΣΟΚ ζητά την σύσταση Ειδικής Επιτροπής για την διερεύνηση των ευθυνών στην τραγωδία των Τεμπών

8e5ace6a7562094b91e023b95973029b no watermark
Κοινοποίηση

Αίτημα Σύστασης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής από το ΠΑΣΟΚ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε επίσημο αίτημα για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, με σκοπό τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλή, καθώς και κατά των πρώην Υφυπουργών, Ι. Κεφαλογιάννη, Γ. Καραγιάννη, Μ. Παπαδόπουλου, Χ. Σπίρτζη, Μ. Χρυσοβελώνη, Ν. Μαυραγάνη και Αθ. Μωραΐτη. Αυτή η κίνηση αποσκοπεί στη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών τους σχετικά με το αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών σύμφωνα με το άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα.

Η διερεύνηση αυτή προκύπτει από την ανάλυση της δικογραφίας, η οποία αποκαλύπτει ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, είχαν κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει τόσο προφορικά όσο και γραπτά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών. Τόνισαν την τραγική κατάσταση του σιδηροδρόμου, την έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης, καθώς και την αδυναμία αποκατάστασης ζημιών εγκαίρως. Οι προειδοποιήσεις τους αναδείκνυαν την ανάγκη εκτέλεσης έργων που θα εξασφάλιζαν την ασφάλεια και προειδοποιούσαν για σοβαρούς κινδύνους ατυχημάτων.

Επιπλέον, η πολιτική ηγεσία ήταν ενήμερη για την καθυστέρηση υλοποίησης της σύμβασης 717 και άλλων κρίσιμων έργων, όπως η αποκατάσταση της τηλεδιοίκησης στην επίμαχη περιοχή, η εγκατάσταση σηματοδότησης και του δικτύου GSM-R. Οι αριθμοί των ατυχημάτων και των εκτροχιασμών είχαν αυξηθεί δραματικά στα χρόνια πριν από την καταστροφή, καθιστώντας τα εν λόγω περιστατικά καθημερινό φαινόμενο.

Διαπιστώνεται, επομένως, ότι ο Υπουργός και οι Υφυπουργοί Μεταφορών και Υποδομών, παρόλο που είχαν νόμιμη ευθύνη για την ασφάλεια της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας, παραβίασαν ουσιώδη μέτρα ασφαλείας. Επιπλέον, δεν έλαβαν κατάλληλες πρωτοβουλίες για να διασφαλίσουν τη λειτουργία της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας, αν και είχαν νομική υποχρέωση να το πράξουν.

Σύμφωνα με τις αναφορές, οι υπουργοί επέτρεψαν τη συνέχιση λειτουργίας μιας σαφώς ανασφαλούς σιδηροδρομικής σύνδεσης στην περιοχή Λάρισας – Νέων Πόρων, ενώ είχαν προειδοποιηθεί επανειλημμένα για τους κινδύνους. Αυτή η αμέλεια κατέληξε στη tragική κατάληξη της τραγωδίας των Τεμπών.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι, παρά την επίγνωση τους, οι πολιτικοί αυτοί πρόσωπα δεν φρόντισαν να διασφαλίσουν τη λειτουργία των κρίσιμων συστημάτων ασφαλείας και επικοινωνίας του ΟΣΕ. Η έλλειψη προληπτικών μέτρων ασφαλείας κατά τη στιγμή του ατυχήματος (28-2-2023) επιβεβαιώνει την αμέλεια τους, καθώς ουσιαστικά δεν υπήρχε λειτουργία ουσιωδών συστημάτων που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών.

Η αποδοχή των κινδύνων από τους υπευθύνους, καθώς και η απουσία σχετικών μέτρων, εγείρουν υποψίες για ενδεχόμενο δόλο. Οι υπεύθυνοι φαίνεται να γνώριζαν τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς τους, και παρά τις υποχρεώσεις τους, δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες για να αποτρέψουν την διατάραξη της ασφάλειας.

Η περίπτωση του Χρήστου Σπίρτζη και των πρώην υφυπουργών του είναι χαρακτηριστική, καθώς η κατάσταση του σιδηροδρόμου και οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση της σύμβασης 717 προϋπήρχαν της θητείας τους, γεγονός που καθιστά επιτακτική τη διερεύνηση αυτής της ευθύνης. Η Βουλή και το Δικαστικό Συμβούλιο είναι οι αρμόδιοι φορείς για την αξιολόγηση της αποσβεστικής προθεσμίας, και σύμφωνα με τις διαδικασίες, απαιτείται πρόταση από τουλάχιστον 30 βουλευτές για την σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Τραγικό Δυστύχημα στην Εγνατία: Ανείπωτη Πόνος από την Απώλεια Δύο Ζωών στα Διόδια Πολυμύλου

user 3

Βουλγαρία: Διαμαρτυρίες στο Ρουντοζέμ κατά του κλεισίματος του δρόμου προς την Ελλάδα

user 3

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ραγδαία πτώση άνω του 7% και απώλειες 7,93 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση

user 3