Με στόχο την ανάδειξη του Λωβοκομείου (λεπροκομείου) της Χίου σε κάτι ανάλογο με τη Σπιναλόγκα στη Κρήτη, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει εντάξει το μακροβιότερο και ίσως το παλαιότερο νοσοκομείο του ελλαδικού χώρου στα πολιτιστικά δρώμενα του φετινού Φεστιβάλ Χίου.
Στην εκδήλωση, που είναι προγραμματισμένη την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024, 7.30 μ.μ., προσκεκλημένη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι η γνωστή συγγραφέας (και από «Το Νησί») Βικτόρια Χίσλοπ. Θα μιλήσουν επίσης για το Λωβοκομείο Χίου που λειτούργησε από το 1378 έως το 1959, κλείνοντας όταν πλέον η λέπρα θεραπευόταν, ο αρχαιολόγος Θοδωρής Παπακώστας και ο ιστορικός Μιχάλης Μόσχος.
Για το Λωβοκομείο και αυτή τη μοναδική, των πολλών αιώνων ιστορία του, ομιλητές θα είναι και ο ιατρός, πρώην Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης , χάρη στις προσπάθειες του οποίου μέρος των αντικειμένων από το Λωβοκομείο προβάλλονται στο Ιστορικό Ιατρικό Μουσείο Χίου, καθώς και ο Χιώτης συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης. Ο Γιάννης Μακριδάκης έχει εντάξει το Λωβοκομείο στη πλοκή του βιβλίου του «Όλα για καλό», ενώ στην ιστορική έρευνα που έχει πραγματοποιήσει μελετώντας τα αρχεία του λωβοκομείου, βρήκε ενδιαφέροντα στοιχεία και για τη σχέση που διατηρούσε το λεπροκομείο της Χίου με την Σπιναλόγκα.
Ανάγκη για έργα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει αν σε αυτή την βραδιά, στις 4 Σεπτεμβρίου, με συντονίστρια της εκδήλωσης την επικοινωνιολόγο Κατερίνα Γκαγκάκη, υπάρξει και ενημέρωση από πλευράς Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το που βρίσκεται η αποτύπωση των κτηρίων του Λωβοκομείου και η πρόταση προκήρυξης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
Επίσης με ενδιαφέρον αναμένεται να ακουστεί η αγωνία του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής Κοφινά- Σήφι, του φορέα που έχει μόνιμο στόχο την ανάδειξη του μνημείου και που χάρις στην εθελοντική δουλειά των μελών του κρατιέται ακόμα όρθιο το κτηριακό συγκρότημα.
Σημειώνεται ότι οι βανδαλισμοί συνεχίζονται στο μνημείο και, μαζί με τη φθορά του χρόνου, αποτελούν μόνιμες απειλές για το Λωβοκομείο. Όπως αναφέρει η βαριά πόρτα στην είσοδό του, η τελευταία σημαντική ανακαίνιση έγινε το 1909, χάρις στην οικονομική βοήθεια κύρια των Χίων του Λονδίνου και των Παρισίων.