Ρύθμιση Ποινικών Διώξεων για Χρέη προς το Δημόσιο
Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του οικονομικού της επιτελείου, προγραμματίζει την αναστολή ποινικών διώξεων για πολίτες που έχουν χρέη προς το Δημόσιο, εφόσον οι οφειλέτες έχουν ρυθμίσει και εξυπηρετούν τα χρέη τους. Αυτή η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Πιερρακάκη, στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου για την Κεφαλαιαγορά.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η τροπολογία που θα υποβληθεί προβλέπει ότι η ποινική δίωξη θα αναστέλλεται για όσο διάστημα διαρκεί η ρύθμιση των οφειλών. Όταν οι οφειλέτες εξοφλήσουν τα χρέη τους, η δίωξη θα θεωρείται ότι έχει εξαλειφθεί. Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε τη σημασία αυτής της διάταξης, που αποσκοπεί στο να ανακουφίσει τους πολίτες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση.
Επιπλέον, η διάταξη αυτή προσφέρει μία «ανάσα» σε όσους έχουν χρέη άνω των 100.000 ευρώ και βρίσκονται υπόλογοι απέναντι της Δικαιοσύνης, ακόμα και όταν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση. Η ποινική δίωξη είχε επιβληθεί μέχρι τώρα από τις ελεγκτικές και φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, ακόμα και όταν οι οφειλέτες εξυπηρετούσαν κανονικά τις υποχρεώσεις τους. Ο νόμος 1882/1990 όριζε ότι η ρύθμιση δεν συνιστούσε εξόφληση του χρέους.
Η τροπολογία αναφέρει επίσης ότι η ποινική δίωξη θα αναστέλλεται σε περιπτώσεις που οι οφειλέτες υπάγονται σε ρύθμιση καταβολής ή έχουν αναστείλει την είσπραξη των οφειλών τους. Παράλληλα, δεν θα υποβάλλεται αίτηση από τη φορολογική διοίκηση για ποινική δίωξη όσο διαρκεί η ρύθμιση.
Προβλέψεις του Ισχύοντος Νόμου
Αναφορικά με τον ισχύοντα νόμο, όποιος δεν καταβάλει τα βεβαιωμένα χρέη του προς το Δημόσιο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης. Ειδικότερα, αν το συνολικό χρέος από κάθε αιτία υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, η ποινή φυλάκισης είναι τουλάχιστον ενός έτους. Σε περιπτώσεις όπου το χρέος υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, η ποινή μπορεί να φτάσει τα τρία έτη.
Η ποινική δίωξη ασκείται με αίτηση του προϊσταμένου της ΔΟΥ ή άλλων ελεγκτικών αρχών προς τον εισαγγελέα, συνοδευόμενη από πίνακα χρεών. Οι οφειλέτες μπορούν να αποφύγουν την ποινή φυλάκισης εάν εξοφλήσουν το χρέος τους πριν την εκδίκαση της υπόθεσης ή εάν ενταχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου ανέρχονται περίπου στα 110 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 26 δισεκατομμύρια ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης. Αυτή η κατάσταση καταδεικνύει τη σφοδρή οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα και την ανάγκη για βιώσιμες λύσεις που θα επιτρέψουν στους οφειλέτες να απαλλαγούν από τα βάρη τους.