voreioaigaiotv.gr

Αποκατάσταση της Σαρκοφάγου στο Τσερνόμπιλ: Οι Προσπάθειες της Ουκρανίας για την Αντιμετώπιση των Ζημιών από Ρωσικές Επιθέσεις

822f0c27d1886f0a89f59969caa37c61 no watermark
Κοινοποίηση

Αποκατάσταση της Σαρκοφάγου στο Τσερνόμπιλ: Προσπάθειες και Προβλέψεις

Η ουκρανική κυβέρνηση καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από ρωσικό drone στη μεταλλική σαρκοφάγο του πυρηνικού σταθμού Τσερνόμπιλ. Η υπουργός Περιβαλλοντικής Προστασίας και Φυσικών Πόρων, Σβετλάνα Χριντσούκ, έκανε χθες δηλώσεις σχετικά με το θέμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην περιοχή, όπου εγκαινιάστηκε ένα νέο φωτοβολταϊκό έργο ισχύος 0,8 MW. Για την κυβέρνηση αυτό το έργο είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της προώθησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή του Τσερνόμπιλ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Χριντσούκ επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με ειδικούς για να προσδιορίσουν τον καλύτερο τρόπο αποκατάστασης της σαρκοφάγου, η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές στις 14 Φεβρουαρίου από την εχθρική επίθεση. «Δυστυχώς, η σαρκοφάγος έχασε τη λειτουργικότητά της μετά την επίθεση», τόνισε και πρόσθεσε ότι η αναγκαία αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο.

Η αξιολόγηση αυτή περιλαμβάνει τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), καθώς και επιστημονικών ιδρυμάτων και εταιρειών που είχαν συμβληθεί για την εγκατάσταση της μεταλλικής αψίδας το 2019. Ο σκοπός της αψίδας ήταν να καλύψει τη διαρροή που είχε προκύψει από τη σαρκοφάγο που τοποθετήθηκε μετά την πυρηνική καταστροφή το 1986. «Προγραμματίζουμε να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης σε λίγες εβδομάδες», δήλωσε η υπουργός.

Η ανάγκη για την αποκατάσταση της σαρκοφάγου είναι επιτακτική, καθώς «πρέπει να αποκαταστήσουμε την αψίδα ώστε να μην υπάρχουν διαρροές υπό οποιεσδήποτε συνθήκες». Ο προστατευτικός τοίχος είναι κρίσιμος για τη διασφάλιση της πυρηνικής ασφάλειας και της αποφυγής διαρροής ραδιενέργειας, η οποία παραμένει ένα από τα κύρια μέλημά της κυβέρνησης.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είχε χαρακτηρίσει το συμβάν στο Τσερνόμπιλ ως «προβοκάτσια». Η σαρκοφάγος, κατασκευασμένη από χάλυβα και σκυρόδεμα, είχε τοποθετηθεί για να αποτρέψει τη διαρροή ραδιενεργών υλικών μετά την καταστροφή, η οποία είχε προκαλέσει ένα τεράστιο ραδιενεργό νέφος που επηρεάζει πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Στην περιοχή του Τσερνόμπιλ, έχει διαμορφωθεί μια ζώνη απομόνωσης 30 χιλιομέτρων, όπου παραμένουν εγκαταλελειμμένα κτίρια και ένα έρημο λούνα παρκ, υποδεικνύοντας την ιστορική αλλά και τραγική πραγματικότητα της περιοχής. Η Χριντσούκ υπογράμμισε τη σημασία του φωτοβολταϊκού έργου ως το πρώτο βήμα για την στήριξη της ενέργειας στον παροπλισμένο σταθμό, τονίζοντας ότι η ζώνη αποκλεισμού πρέπει να μετατραπεί σε ζώνη ανανέωσης. «Αυτή η περιοχή, όσο καμία άλλη στην Ουκρανία, είναι κατάλληλη για την ανάπτυξη έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές», κατέληξε η υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Επανεμφάνιση του Γρύπα στην Αρχαία Ολυμπία μετά από 89 χρόνια

user 3

Σύσκεψη στον Δήμο Λήμνου ενόψει χιονιά

2024: Η χρονιά-σταθμός στην επικινδυνότητα των μεταναστευτικών διαδρομών

user 3