voreioaigaiotv.gr

Βουλή: Επικυρώθηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου για Αεροναυτική και Ναυτική Έρευνα και Διάσωση

C61f78851d85b34f7e3d3c68b823d282 no watermark
Κοινοποίηση

Κυρώθηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου στον Τομέα Έρευνας και Διάσωσης

Με σημαντική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς αντιρρήσεις, η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ενέκρινε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας, το οποίο αφορά την Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης για τη συνεργασία στους τομείς αεροναυτικής και ναυτικής έρευνας και διάσωσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Συνολικά, η κύρωση του Μνημονίου υποστηρίχθηκε από τις κομματικές παρατάξεις της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και των Σπαρτιατών, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και η Ελληνική Λύση, καθώς και τα κόμματα Νέα Αριστερά, ΝΙΚΗ και Πλεύση Ελευθερίας, αναφέρθηκαν στη συνέχιση της διαδικασίας στην Ολομέλεια.

Η Σημασία του Μνημονίου Συνεργασίας

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης, επεσήμανε ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας με την Αίγυπτο αποτελεί «μία ακόμα απόδειξη των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου». Εξήγησε ότι οι σχέσεις αυτές είναι σε εξαιρετικό επίπεδο από το 2020, όταν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπέγραψε τη Συμφωνία για την ΑΟΖ, η οποία ήταν μια σημαντική διπλωματική επιτυχία. «Η σημερινή Συμφωνία είναι μία συνέχεια αυτής της σχέσης μεταξύ δύο ιστορικών κρατών της Ανατολικής Μεσογείου», πρόσθεσε ο κ. Δαβάκης.

Ο Υφυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι οι βασικοί στόχοι του Μνημονίου περιλαμβάνουν:

  • Τη διασφάλιση της ασφάλειας των αεροπορικών και ναυτιλιακών μεταφορών στην περιοχή.
  • Τη σύσφιγξη των δεσμών με την Αίγυπτο.
  • Την ενίσχυση των προσπαθειών του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος μέσω τεχνικών μέσων και τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στο κέντρο συντονισμού διάσωσης του Πειραιά.
  • Την αναγνώριση της πάγιας θέσης της Ελλάδας αναφορικά με την ευθύνη των υπηρεσιών ναυτικής έρευνας και διάσωσης.

Σημαντικές Παρεμβάσεις από Κοινοβουλευτικά Στελέχη

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και διάσωσης, τονίζοντας ότι αυτή έχει απασχολήσει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας εδώ και πολλά χρόνια. Επισήμανε ότι τα ζητήματα έρευνας και διάσωσης έχουν ανθρωπιστικό χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα εκτυλίσσονται και σε αμφισβητούμενες περιοχές. «Η σύσσωμη ελληνική Βουλή συμφωνεί, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα προς την Αίγυπτο», προσέθεσε.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο γενικός εισηγητής Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε ότι «η Συμφωνία ενδυναμώνει την ελληνική παρουσία σε ένα κρίσιμο επιχειρησιακό πεδίο» και υπογράμμισε ότι η «αναγνώριση των αρμοδιοτήτων της Ελλάδας ενδυναμώνει τη θέση μας σε περιοχές αμφισβητούμενες από την τουρκική πολιτική». Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος, χαρακτήρισε το Μνημόνιο «θετική εξέλιξη» και δήλωσε τη σημασία του σε σχέση με τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

Επιφυλάξεις και Υπογραμμίσεις Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νικόλαος Παπαναστάσης, εξέφρασε ότι το Μνημόνιο απαιτεί καλύτερη υποδομή και συντονισμό, επικεντρώνοντας στις γεωπολιτικές προεκτάσεις της συνεργασίας. Επιπλέον, ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, επισήμανε τις αοριστίες που περιέχει το Μνημόνιο όσον αφορά την εφαρμογή του.

Το σημαντικότερο, κατά τον εισηγητή της ΝΙΚΗΣ, Τάσος Οικονομόπουλος, είναι ότι η Συμφωνία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως στρατηγικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια και την κυριαρχία της χώρας στην περιοχή. Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, αναγνώρισε την ανάγκη για επέκταση της συνεργασίας αλλά επεσήμανε την ανάγκη αποσαφήνισης του ρόλου της στη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Αιγύπτου.

Τέλος, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Αθανάσιος Καββαδάς, αναφέρθηκε στη συμφωνία ως στρατηγικής σημασίας, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας σε τομείς αεροναυτικής και ναυτικής έρευνας, κατοχυρώνοντας τα νησιά της στον θαλάσσιο χώρο.

Κύρωση Τεχνικής Διευθέτησης για Άσκηση του ΝΑΤΟ το 2017

Η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών προχώρησε και στην υπερψήφιση νομοσχεδίου του Υπουργείου Άμυνας, αναφορικά με την «Κύρωση Τεχνικής Διευθέτησης μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και του Στρατηγείου Συμμαχικής Διοίκησης Μικτής Δύναμης Νάπολης για την Παροχή Υποστήριξης Φιλοξενούντος Έθνους για την Εκτέλεση της Άσκησης «NOBLE JUMP 2017».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης, διευκρίνισε ότι πρόκειται για μία τυπική διαδικασία κύρωσης που αφορά την υποστήριξη της χώρας μας σε άσκηση του ΝΑΤΟ από το 2017. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν θετικά οι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε. Διαφορετικά, τα ΠΑΣΟΚ, ΕΛ.ΛΥ, Νέα Αριστερά, ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες επιφυλάχθηκαν επί του θέματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Μέγα Σάββατο: Το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και οι αλλαγές της Μεγάλης Εβδομάδας

user 3

Τιμητική Δίωξη για Στέφανο Κασσελάκη στην Υπόθεση Πόθεν Έσχες

user 3

Ουκρανία: Επανεξέταση της Νομισματικής Πολιτικής με Στρατηγική Μετάβαση από Δολάριο σε Ευρώ σε Κοσμοπολιτικές Μεταβολές

user 3