voreioaigaiotv.gr

Βουλή: Κορυφαία σύγκρουση για την αμυντική πολιτική και τις επενδύσεις σε εξοπλιστικά προγράμματα

0db294dd7ba3dc015946e4b87021495b
Κοινοποίηση

Σημαντικές Εξελίξεις Στη Βουλή για την Άμυνα και τις Ενοπλες Δυνάμεις

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στη Βουλή τον μακρόπνοο σχεδιασμό ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων για τα επόμενα 12 χρόνια, ο οποίος περιλαμβάνει επενδύσεις που φτάνουν τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό το πρόγραμμα καταγράφει προμήθειες και εκσυγχρονισμό οπλικών συστημάτων, υποδομών και νέων τεχνολογιών. Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την εν λόγω στρατηγική ως τον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στην σύγχρονη ιστορία της χώρας, ενώ επισήμανε την επικινδυνότητα του παλαιού διλήμματος «κανόνια ή βούτυρο», το οποίο προβαλλόταν από την Αριστερά.

Η συζήτηση στη Βουλή χαρακτηρίστηκε από έντονη πολιτική αντιπαράθεση, καθώς θίχτηκαν και ζητήματα εκτός της άμυνας. Σύμφωνα με την δημοσιογράφο του ΕΡΤNews, Εμμανουέλα Αργείτη, ανακοινώθηκαν νέα δεδομένα από τις τοποθετήσεις των αρχηγών.

Αλλαγές στην Εθνική Ασφάλεια και οι Μισθοί των Σωμάτων Ασφαλείας

Ο Θάνος Ντόκος αναβαθμίστηκε από σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Εθνικής Ασφάλειας, υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού. Αναφερόμενος στα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του για τη δουλειά τους, ανακοινώνοντας το νέο μισθολόγιο. Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στα Σώματα Ασφαλείας, παρέπεμψε στη ΔΕΘ, ενώ ανακοίνωσε και την καταβολή επιδόματος επικινδυνότητας ύψους 100 ευρώ στους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους από την 1η Ιουλίου.

Δηλώσεις και Αντιπαραθέσεις

Στην απάντηση του στο σχόλιο του Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι, παρ’ ότι οι σχετικές περιοχές χαράχθηκαν το 2014, η εν λόγω κυβέρνηση έχει εισαγάγει ενδιαφέρον από δύο αμερικανικές εταιρείες που αναγνωρίζουν ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα νοτίως της Κρήτης ανήκουν στην Ελλάδα.

Σε σχετική αναφορά προς τον Νίκο Ανδρουλάκη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την πτώση του ΠΑΣΟΚ, την άνοδο της Πλεύσης Ελευθερίας, προτού τους προειδοποιήσει, δήλωσε: «Εγώ είχα προβλέψει αυτή την εξέλιξη, καθώς όταν ταυτίζεστε με τα πιο ακραία στοιχεία, ο κόσμος στρέφεται στο πρωτότυπο». Απευθυνόμενος προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανέφερε με εύστοχο τρόπο ότι «καλές οι καρδούλες και οι μαργαρίτες, αλλά όχι στην άμυνα».

Διαμάχες Στη Βουλή: Εξοπλιστικά και Πολιτική Ασφάλειας

Η διακομματική αντιπαράθεση αρχηγών σχετικά με τα εξοπλιστικά και την άμυνα απέφερε σοβαρές αιχμές. Ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις επενδύσεις στην άμυνα, τονίζοντας πως είναι επενδύσεις στην κυριαρχία της χώρας, ενώ αντέτεινε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ασφάλεια χωρίς χρηματοδότηση από μία δυναμική οικονομία». Στην προκειμένη περίπτωση, ο Νίκος Ανδρουλάκης αντέτεινε ότι η κυβέρνηση αυτή έχει να επιδείξει αποτυχίες στην αξιοπιστία και την ασφάλεια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σώκρατης Φάμελλος, υπογράμμισε πως η ισχυρή άμυνα απαιτεί και μια ισχυρή εξωτερική πολιτική, καλώντας τον Πρωθυπουργό να απαντήσει επί κρίσιμων θεμάτων, όπως η κατάσταση του συμβούλου του για θέματα ενέργειας. Οι αναφορές περί αυξήσεων στα μισθολογικά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων έδωσαν αφορμή για μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με τις προοπτικές της αμυντικής πολιτικής της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας είναι απαραίτητη στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα, ενισχύοντας τον διάλογο γύρω από την κριτική που διατυπώνεται για την πορεία παλαιότερων εξοπλιστικών προγραμμάτων. «Αυτά τα συστήματα είναι ακριβά και αν δεν φροντίσουμε για τη συντήρησή τους, θα βρεθούμε μπροστά σε κρίσιμα δημοσιονομικά ζητήματα», συμπλήρωσε.

Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση

Επιπλέον, η αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένων του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για την καθαρή πορεία των αμυντικών δαπανών, με αιχμές για την ανυπαρξία ανάπτυξης στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Σημαντικό είναι πως οι επικρίσεις αυτές υπογραμμίζουν τη διαφωνία σε θέματα στρατηγικής και εθνικής ασφάλειας, εστιάζοντας την προσοχή στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και στους κραδασμούς που προκαλούνται από εξωτερικές και εσωτερικές παραμέτρους της ασφάλειας της χώρας.

Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον με στόχο την εξεύρεση πιο βιώσιμων λύσεων για τα κρίσιμα ζητήματα της ασφάλειας στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Άδωνις Γεωργιάδης για τροπολογία Καιρίδη: Δεν νοείται βουλευτής της ΝΔ να μην την ψηφίσει

Μ. Κατρίνης στο Πρώτο: Διαχρονική θεσμική στάση να στηρίζουμε τον προτεινόμενο από την πλειοψηφία για Προέδρο της Βουλής

praktiki 3

Αναλύοντας τις Προοπτικές της Γ’ Εθνικής και του Μπάσκετ στο Ελληνικό Κουπόνι

user 3