voreioaigaiotv.gr

Δήμος Δυτικής Λέσβου: Συμμετοχή στην Πανελλήνια Συνάντηση για τη Διαχείριση Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς

7cc6de4d4cb48cd36893289cd8715a34
Κοινοποίηση

Δήμος Δυτικής Λέσβου: Στην Πανελλήνια Συνάντηση Αιρετών ΟΤΑ για τη Διαχείριση των Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς

Στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση Εργασίας Αιρετών και Υπηρεσιακών Στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία διοργανώθηκε από τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας και Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), καθώς και τις ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. και ΣΥΠΠΑΖΑΘ, έγινε μια σημαντική συζήτηση σχετικά με το νομικό πλαίσιο και τις αρμοδιότητες που αφορούν τα ζώα συντροφιάς. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα και είχε ως στόχο την καταγραφή των αναγκών που προκύπτουν από τη χρόνια υποχρηματοδότηση των δήμων.

Στη συνάντηση συμμετείχε και η Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πρασίνου του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Αφροδίτη Βατή, η οποία εστίασε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν μεγαλύτερος από 250, γεγονός που δείχνει τη σημασία του θέματος και την ανάγκη για υποστήριξη ώστε να ακουστούν οι φωνές των δήμων σε πανελλήνιο επίπεδο.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα όπως οι συνεχιζόμενες δικαστικές διώξεις των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι διάφορες δυσλειτουργίες του ν. 4830/21 και η ανάγκη για προτάσεις και αλλαγές στο υπάρχον νομικό πλαίσιο. Στην παρέμβασή της, η κυρία Βατή ανέφερε ότι οι δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας και Περίθαλψης που ετοιμάζεται από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Η ίδια υποστήριξε επίσης ότι οι νησιωτικοί δήμοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις, κυρίως λόγω της έλλειψης κτηνιάτρων. «Οι δήμοι είναι αναγκασμένοι να βασίζονται σε συμβάσεις με ιδιώτες κτηνιάτρους, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται τα χρηματικά κονδύλια που έχουν διατεθεί για προγράμματα στείρωσης και τσιπαρίσματος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε μία από τις πιο κρίσιμες παρατηρήσεις της, η Αντιδήμαρχος επισήμανε το οξύμωρο του νόμου ο οποίος επιβάλλει στους δήμους να ελέγχουν τα ζώα για το αν είναι τσιπαρισμένα και στειρωμένα, ενώ ταυτόχρονα δεν τους δίνει δικαίωμα δημιουργίας δημοτικής αστυνομίας για τη διεξαγωγή αυτών των ελέγχων. Αυτό το γεγονός καθιστά το πλαίσιο λειτουργίας των δήμων ακόμα πιο δύσκολο και επισημαίνει την ανάγκη για αλλαγές στον υπάρχοντα νόμο 4830, ο οποίος περιορίζει τις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η συνάντηση κατέληξε σε μια γενική παραδοχή ότι το νομικό πλαίσιο, όπως ισχύει σήμερα, δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά αντίθετα, την εγκλωβίζει. Ο στόχος που τέθηκε είναι η δυναμική διεκδίκηση αλλαγών από την Κυβέρνηση για την υποστήριξη των δήμων στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα ζητήματα που σχετίζονται με τα αδέσποτα ζώα. Οι συμμετέχοντες δεσμέυτηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη βελτίωση της κατάστασης και την υποστήριξη των κοινών τους στόχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Υπουργείο Οικονομικών: Αυξάνεται ο καθαρός πλούτος στην Ελλάδα και κατανέμεται δικαιότερα

praktiki 3

Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού μετά τη δημοσίευση από τη Μυτιλήνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

user 3

Χίος: Σε δίκη 4 πρώην κοινοτάρχες για κινητοποιήσεις για γραφείο ΕΛΤΑ Καρδαμύλων