Δήμος Δυτικής Λέσβου: Στην Πανελλήνια Συνάντηση Αιρετών ΟΤΑ για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς
Στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση Εργασίας Αιρετών και Υπηρεσιακών Στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία διοργανώθηκε από τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας και Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και τις ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. και ΣΥΠΠΑΖΑΘ, συμμετείχε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πρασίνου του Δήμου Δυτικής Λέσβου, κυρία Αφροδίτη Βατή. Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα, είχε ως κύριο θέμα το νομικό πλαίσιο και τις αρμοδιότητες που αφορούν τα ζώα συντροφιάς.
Ο βασικός στόχος της συγκεκριμένης συνάντησης ήταν να εξεταστούν και να καταγραφούν οι ανάγκες των δήμων που προκύπτουν από τη χρόνια υποχρηματοδότηση, οι συνεχείς δικαστικές διώξεις των στελεχών, καθώς και οι δυσλειτουργίες του νόμου 4830/21. Είναι σημαντικό να ακουστούν οι εμπειρίες και οι καλές πρακτικές των δήμων από όλη τη χώρα, καθώς επίσης και να υποβληθούν προτάσεις για αναγκαίες αλλαγές στον νόμο που διέπει τα ζώα συντροφιάς. Περισσότεροι από 250 αυτοδιοικητικοί συμμετείχαν στην εκδήλωση, καθιστώντας την μία σημαντική πλατφόρμα συζήτησης.
Στην παρέμβασή της, η κυρία Βατή τόνισε την ελλιπή χρηματοδότηση που αντιμετωπίζουν οι δήμοι ειδικά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς. Υπογράμμισε την υποστελέχωση που επικρατεί σε πολλούς δήμους, καθώς και το γεγονός ότι οι δήμοι δεν έχουν το δικαίωμα να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό. Αυτό ισχύει ακόμη και για το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας και Περίθαλψης που αναμένεται να λειτουργήσει στην Άγρα, το οποίο κατασκευάζει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου.
Επιπλέον, αναφέρθηκε και στην αδυναμία πρόσληψης κτηνιάτρων, ιδιαίτερα για τους νησιωτικούς και παραμεθόριους δήμους. Χαρακτήρισε την κατάσταση ως κρίσιμη, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμοι κτηνίατροι και οι υπάρχουσες συμβάσεις με ιδιώτες κτηνιάτρους καθιστούν την κάλυψη του προγράμματος στείρωσης και τσιπαρίσματος πολύ δύσκολη. «Τα χρηματικά κονδύλια εξαντλούνται ταχύτατα στην προσπάθεια κάλυψης αυτών των προγραμμάτων», είπε χαρακτηριστικά.
Η κυρία Βατή επεσήμανε επίσης το οξύμωρο της κατάστασης, δεδομένου ότι οι δήμοι υποχρεούνται να ελέγχουν εάν τα ζώα είναι τσιπαρισμένα και στειρωμένα, χωρίς ωστόσο να έχουν το δικαίωμα να ιδρύσουν δημοτική αστυνομία για τη διεξαγωγή αυτών των ελέγχων.
Ένα από τα κύρια συμπεράσματα της Συνάντησης ήταν η κοινή αναγνώριση ότι ο νόμος 4830/21 παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τη Τοπική Αυτοδιοίκηση στα ζητήματα που αφορούν τα ζώα συντροφιάς, μετατρέποντας την για να υποστηρίζει παρωχημένες διαδικασίες. Ταυτόχρονα, εκφράστηκε η ανάγκη για δυναμική διεκδίκηση από την πλευρά των δήμων για αλλαγή του νομικού πλαισίου από την Κυβέρνηση.