voreioaigaiotv.gr

Διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου: Συμφωνίες και Προβλήματα στον Ορίζοντα για το Ουκρανικό

67778a20faa3bbb32ae3d26881a697fc no watermark
Κοινοποίηση

Συνομιλίες Μόσχας και Κιέβου για το Ουκρανικό: Αποτελέσματα και Προκλήσεις

Το απόγευμα ολοκληρώθηκαν οι απευθείας συνομιλίες ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να προκύψει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα που να οδηγεί σε ειρηνική λύση για την Ουκρανία. Ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας εξέφρασε την επιθυμία ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων να πραγματοποιηθεί σε επίπεδο ηγετών, ενώ υπήρξε αναφορά σε συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων. Η Ουκρανία καταγγέλλει τη Ρωσία για υπερβολικές και παράλογες απαιτήσεις, ενώ από την πλευρά της, ο ρωσικός επικεφαλής διαπραγματευτής ανέφερε ότι το Κρεμλίνο παραμένει ανοιχτό σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Οι συνομιλίες, οι οποίες διήρκεσαν περισσότερο από 90 λεπτά, επιβεβαίωσαν τις χαμηλές προσδοκίες και έδειξαν λίγα σημάδια προόδου προς τον τερματισμό του τριετούς πολέμου που έχει πλήξει την περιοχή. Παρά τις προσδοκίες, οι συνομιλίες απέμειναν στη σκιά των περίπλοκων σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Βασικές Συμφωνίες και Επισημάνσεις

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν σε τρία βασικά σημεία:

  • Πρώτον, συμφώνησαν σε μια μεγάλη κλίμακα ανταλλαγής 1000 αιχμαλώτων, αν και οι λεπτομέρειες δεν ανακοινώθηκαν δημόσια.
  • Δεύτερον, εξέφρασαν την πρόθεση να ανταλλάξουν ιδέες για μια πιθανή εκεχειρία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο.
  • Τρίτον, συζήτησαν μια πιθανή συνάντηση κορυφής μεταξύ των Προέδρων Ζελένσκι και Πούτιν, που είναι το πλέον αναμενόμενο βήμα για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διαπραγματευτικής ομάδας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές θα παρουσιάσουν το όραμα τους για μια μελλοντική κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, καθώς η κατάσταση παραμένει τεταμένη, η Ουκρανία επιμένει ότι ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει και την παρουσία των ηγετών.

Διεθνείς Αντιδράσεις και Προβληματισμοί

Ο ουκρανικός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ δήλωσε ότι το Κίεβο θεωρεί την αναγκαία τη συνάντηση των δύο ηγετών. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία έχει διατυπώσει μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, με αναφορές ότι η Ρωσία απείλησε τη χώρα με «αιώνιο πόλεμο». Σε διεθνές επίπεδο, η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στα Τίρανα αποτέλεσε πλαίσιο για περαιτέρω συζητήσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να προετοιμάζουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εφόσον η Μόσχα συνεχίζει να απορρίπτει τις προτάσεις για κατάπαυση του πυρός. Στο Λευκό Οίκο, οι αρμόδιοι φαίνεται να επιδιώκουν μια συνάντηση μεταξύ των Προέδρων Τραμπ και Πούτιν, με στόχο να επιτευχθεί πρόοδος στη διαδικασία ειρηνικής επίλυσης.

Η Θέση της Ελλάδας στην Περιοχή

Από την πλευρά της, η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν την σημασία της στρατηγικής συνεργασίας της χώρας με γειτονικές δυνάμεις, όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος. Οι συμφωνίες οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που έχει υπογράψει η Ελλάδα, επιδεικνύουν το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς και τις αρχές της καλής γειτονίας.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας, δήλωσε ότι η πρόταση για άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρηνική λύση στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Έκτακτη Ενημέρωση: Έντονα Καιρικά Φαινόμενα από τη Σαχάρα Στην Ελλάδα – Πρόγνωση Επιδείνωσης έως το Σάββατο

user 3

Ιράν: Κατάσχεση δύο ξένων πλοίων για λαθρεμπόριο πετρελαίου στον Κόλπο

user 3

Χωρίς εκπαίδευση και πιστοποίηση 70 εθελοντές πυροσβέστες της Πολιτικής Προστασίας