voreioaigaiotv.gr

Ελλάδα: Στρατηγικές Μεταρρυθμίσεις και Επενδυτικές Ευκαιρίες στην Εποχή της Ανάκαμψης

9e129a6cb8456efe56ca2b583dcf7bd4
Κοινοποίηση

Η Ανάκαμψη της Ελλάδας και οι Οικονομικές Προοπτικές

Ανταπόκριση από τις ΗΠΑ, Λένα Αργύρη

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Τζόσουα Λίπσκι του Atlantic Council, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, ο Υπουργός Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή πορεία της Ελλάδας από την περίοδο της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης μέχρι σήμερα, όταν η χώρα έχει γίνει παράδειγμα ανάκαμψης και οικονομικής προόδου.

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι τρέχοντες οικονομικοί δείκτες της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα ισχυροί. «Η Ελλάδα παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα 4,8% και δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,3%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώνεται στο 2,3%, που είναι περισσότερο από το διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Το δημόσιο χρέος μας έχει μειωθεί κατά 60 ποσοστιαίες μονάδες, και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία κάποτε διέθεταν ποσοστά άνω του 40% στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, τώρα ανέρχονται σε λιγότερο από 5%».

Απαντώντας στην ερώτηση «Πώς τα καταφέρατε;», ο Υπουργός εξέφρασε ότι η επιτυχία οφείλεται σε έναν συνδυασμό δημοσιονομικής πειθαρχίας, μεγάλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού. Όπως τόνισε, οι μεταρρυθμίσεις αυτές επιτεύχθηκαν ύστερα από πάνω από μία δεκαετία επώδυνων διαδικασιών και λιτότητας. Ωστόσο, από το 2019 και μετά, με την εκλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, άρχισε μια νέα φάση στοχευμένων μεταρρυθμίσεων που βοήθησαν να ξεκλειδώσει η ανάπτυξη σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Η στρατηγική της κυβέρνησης, όπως εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης, βασίζεται σε μια διπλή προσέγγιση: την δημιουργία νέων πεδίων ανάπτυξης και την εξάλειψη γραφειοκρατικών εμποδίων. Η Ελλάδα έχει πλέον χαρτογραφήσει πλήρως τα εσωτερικά διοικητικά φράγματα για εγχώριες και ξένες επενδύσεις και εργάζεται συστηματικά για την άρση τους.

Αναφορικά με τις προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν παρά τη συνολική θετική εικόνα, ο Υπουργός επισήμανε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι ελαφρώς υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, κυρίως λόγω της εξάρτησης της χώρας από τις υπηρεσίες, καθώς και του ταχύτερου ρυθμού ανάπτυξης. Ωστόσο, τόνισε ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά από την κορύφωσή του και ότι οι πραγματικοί μισθοί έχουν αυξηθεί κατά 11% από το 2019, υπερβαίνοντας κατά πολύ την αντίστοιχη αύξηση στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αξιοσημείωτο είναι ότι η κυβέρνηση έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό και προσπαθεί να αντιμετωπίσει την άνοδο του κόστους στέγασης στην Αθήνα με μια σειρά από βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές.

Σε διεθνές επίπεδο, η Ελλάδα προσπαθεί να προβάλλεται ως μια περιφερειακή ασφαλής ζώνη σε έναν ολοένα και πιο ασταθή κόσμο. Αυτή η σταθερότητα, σύμφωνα με τον Υπουργό, στηρίζεται σε μια νέα νοοτροπία όπου η δημοσιονομική σύνεση δεν είναι πλέον απλώς πολιτική, αλλά έχει γίνει τρόπος σκέψης. Στις συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ελληνική αντιπροσωπεία υπογράμμισε τη σημασία της χώρας, όχι μόνο ως παράδειγμα ανάκαμψης, αλλά και ως σημαντικού παράγοντα στη διαμόρφωση του οικονομικού μέλλοντος της Ευρώπης.

Ενώ οι άμεσες επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών στην εξαγωγική ελληνική οικονομία είναι περιορισμένες, οι δευτερογενείς κίνδυνοι, όπως η παγκόσμια επιβράδυνση, είναι υπαρκτοί, επισήμανε ο Υπουργός. Όσον αφορά την Κίνα, επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε επενδύσεις, εφόσον αυτές εντάσσονται στα πλαίσια των στρατηγικών προτεραιοτήτων της, ενώ οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ παραμένουν υψίστου σημασίας.

Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης τη σύσφιξη των σχέσεων με νέες αγορές, όπως η Ινδία και η Μέση Ανατολή, ενώ ταυτόχρονα εργάζεται για την περαιτέρω ενοποίηση στο εσωτερικό της ΕΕ. Η ανάγκη για την εξάλειψη των εσωτερικών φραγμών στην ευρωπαϊκή αγορά υπογραμμίζει την ανάγκη για αποτελεσματικότητα και ανάπτυξη, όπως τονίστηκε σε εκθέσεις επιφανών πολιτικών ηγετών.

Σχετικά με το Ψηφιακό Ευρώ, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα το υποστηρίζει σθεναρά. Με ήδη θεσπισμένους νόμους που καθιστούν υποχρεωτικές τις ψηφιακές πληρωμές, η κυβέρνηση θεωρεί την ψηφιοποίηση θεμέλιο λίθο για την οικονομική μεταρρύθμιση και τη βελτίωση της διακυβέρνησης, επισημαίνοντας τη σημασία της μείωσης της φοροδιαφυγής, της επιτάχυνσης της δικαιοσύνης και της ολοκλήρωσης του εθνικού κτηματολογίου.

«Το μήνυμα είναι σαφές», κατέληξε ο Υπουργός. «Η Ελλάδα έχει επιστρέψει. Είμαστε σταθεροί, προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις και είμαστε ανοιχτοί στις επενδύσεις. Αυτή δεν είναι απλώς μια ιστορία ανάκαμψης, αλλά ένα σχέδιο για το τι μπορεί να πετύχει η σταθερή μεταρρύθμιση, ακόμη και σε ταραγμένους καιρούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση με την κατάθεση Τριαντόπουλου στην προανακριτική επιτροπή

user 3

Παγκόσμια Ημέρα Ευχής 2025: Συμβολικοί Βραδινοί Περίπατοι σε 14 Ελληνικές Πόλεις

user 3

Στοχευμένες πολιτικές για την άρση της πληθυσμιακής συρρίκνωσης στο Β. Αιγαίο ζητά ο Π. Παρασκευαΐδης