Εμπορικός πόλεμος «γιγάντων» και οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία
Ένας πρωτόγνωρος εμπορικός πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα συγκρούονται σε νέα επίπεδα. Το παγκόσμιο εμπόριο κλυδωνίζεται, με αποτέλεσμα μεγάλες προκλήσεις για τις οικονομίες παγκοσμίως. Στην κατεύθυνση αυτή, η ενεργοποίηση των υψηλότερων δασμών του αιώνα από τον Ντόναλντ Τραμπ έχει σηματοδοτήσει ένα καθοριστικό βήμα στη διατλαντική αυτή αντιπαράθεση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 104% δασμού που επιβλήθηκε στα κινεζικά προϊόντα, οδηγώντας το Πεκίνο στην επιβολή αντιμέτρων με δασμούς 84% στα αμερικανικά προϊόντα.
Η σύγκρουση αυτή ανάμεσα σε δύο οικονομικούς «γίγαντες» της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να κατανοηθεί καλύτερα μέσω τριών βασικών αριθμών: το παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) ανέρχεται σε περίπου 106 τρισεκατομμύρια δολάρια, με τις ΗΠΑ να ελέγχουν το 26% αυτού, ήτοι 28 τρισεκατομμύρια, την Κίνα το 17% με 18 τρισεκατομμύρια, και την Ευρωζώνη το 15% με 16 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτοί οι αριθμοί καταδεικνύουν τη δύναμη και την επιρροή που έχουν οι συγκεκριμένες οικονομίες στο παγκόσμιο εμπόριο.
Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές ΗΠΑ-Κίνας προσεγγίζουν τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να εισάγουν προϊόντα αξίας 440 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, οι Αμερικανοί πολίτες θα αντιμετωπίσουν ανατιμήσεις σε πολλές κατηγορίες προϊόντων, ιδιαίτερα σε ηλεκτρονικά είδη, κινητά τηλέφωνα, παιχνίδια και αθλητικά είδη.
Αξιοσημείωτο είναι πως η Ελλάδα εισάγει προϊόντα αξίας δύο δισεκατομμυρίων ευρώ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκ των οποίων το ήμισυ αφορά υγροποιημένο αέριο, που φαίνεται ότι δεν θα επηρεαστεί. Πηγαίνοντας πιο μακριά, το πραγματικό πρόβλημα φαίνεται να είναι η πιθανή ύφεση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, από την οποία εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα όσον αφορά τις εξαγωγές και τα τουριστικά έσοδα.
Ο αντίκτυπος των δασμών στην αγορά
Στο πλαίσιο αυτό, σε ερώτηση σχετικά με τις πιθανές αυξήσεις τιμών λόγω των δασμών σε γνωστές μάρκες κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών που πωλούνται στην Ελλάδα, ο Θάνος Τσίρος εξέφρασε ανησυχίες. Επεσήμανε ότι ένα συγκεκριμένο κινητό τηλέφωνο που είναι δημοφιλές αυτή την περίοδο εισάγεται από εργοστάσιο στην Κίνα, κάτι που σημαίνει ότι οι πιθανές αυξήσεις στις τιμές θα εξαρτηθούν από τη στρατηγική της εταιρείας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να μην είχε υπολογίσει την ακραία αντίδραση της Κίνας και τα Μεγάλα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Η αντεπίθεση της Κίνας, που ανακοίνωσε δασμούς δώδεκα φορές υψηλότερους από τους αρχικούς εκ μέρους των Η.Π.Α., αποδεικνύει τη σφοδρότητα της αντιπαράθεσης. Η Κίνα διακηρύσσει ότι δεν θα υποκύψει σε αυτή τη «πρακτική εκφοβισμού». Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα να αποσύρει τις κινεζικές μετοχές από το χρηματιστήριο των ΗΠΑ — μια στρατηγική που ενδέχεται να εντείνει την κρίση.
Η Κομισιόν έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για την επιβολή αντίμετρων και εξετάζει την επιβολή επιπλέον δασμών σε αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 22,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως φρούτα, πουλερικά και τσιγάρα. Οι βρετανικές αρχές επίσης επιδιώκουν διαπραγματευτικές λύσεις, ενώ πολλές ασιατικές χώρες υιοθετούν μέτρα για τη στήριξη των οικονομιών τους.
Η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε μια κρίσιμη καμπή και η αντίκτυπη του εμπορικού αυτού πολέμου είναι αβέβαιος. Αν η σύγκρουση συνεχιστεί, οι επιπτώσεις για όλες τις χώρες της υφηλίου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ενδέχεται να είναι σοβαρές, με συνέπειες που επηρεάζουν όλα τα επίπεδα των οικονομιών τους.