voreioaigaiotv.gr

Ευρωπαϊκή Ένωση: Υποβάθμιση της Προστασίας του Λύκου σε Προστατευόμενο Είδος

Cc388733bb1b93a6f710790b6cc112dc no watermark
Κοινοποίηση

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αλλαγές στην Προστασία των Λύκων

Σήμερα, Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την υποβάθμιση της προστασίας των λύκων εντός της ΕΕ, μεταβάλλοντας την κατηγορία τους από “αυστηρά προστατευόμενους” σε “προστατευόμενους”. Αυτή η σημαντική αλλαγή συνδέεται με την αναθεώρηση των κανόνων προστασίας που είχε γίνει στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα μέλη της Σύμβασης της Βέρνης, που επιδιώκει την προστασία της άγριας ζωής τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, συμφώνησαν τον Δεκέμβριο να μειώσουν το καθεστώς προστασίας του λύκου. Αυτή η απόφαση πυροδότησε έντονες συζητήσεις σχετικά με την ισορροπία μεταξύ της προστασίας των ειδών και των αναγκών των ανθρώπινων κοινοτήτων.

Ο αντίκτυπος της αναθεώρησης

Η υποβάθμιση αυτή τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε ταχύτατα στην αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, για να αντικατοπτρίζει την αλλαγή αυτή. Οι νέοι κανόνες επιτρέπουν την επαναφορά του κυνηγιού των λύκων, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, που επιδιώκουν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των πληθυσμών τους, αλλά και να αμβλύνουν τις επιπτώσεις σε γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες.

Είναι αξιόλογο ότι, εκτός αν υπάρξει ανατροπή της τελευταίας στιγμής, οι νομοθέτες της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα την αλλαγή των κανόνων προστασίας. Αυτή η κίνηση υποστηρίζεται από τις συντηρητικές, κεντρώες και σοσιαλιστικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θεωρούν ότι η ρύθμιση αυτή είναι απαραίτητη για την ισορροπία μεταξύ φυσικής προστασίας και ανθρώπινης παρέμβασης.

Η συζήτηση γύρω από την αλλαγή αυτή φέρνει στην επιφάνεια τις δύσκολες αποφάσεις που αναγκάζονται να πάρουν οι κυβερνήσεις, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για προστασία της βιοποικιλότητας, ενώ ταυτόχρονα εξετάζουν τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία τους. Οι απόψεις διίστανται, με περιβαλλοντικούς οργανισμούς να προειδοποιούν για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην οικολογία και τη διατήρηση της άγριας πανίδας στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

“Μιλώντας για οινοτουριστικές εμπειρίες στην Χίο”

Oμάδα Σύνταξης Α

Αναβάθμιση της Ναυτικής Δύναμης: Η Ελλάδα Προχωρά στην Απόκτηση Τέταρτης Φρεγάτας Belharra

user 3

Επικίνδυνες «γουρούνες» κατακλύζουν τα νησιά – Αυξάνονται συνεχώς τα ατυχήματα