Αύξηση των Εκτελέσεων σε Παγκόσμια Κλίμακα
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία, ο αριθμός των καταγεγραμμένων εκτελέσεων παγκοσμίως έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο την τελευταία δεκαετία, φέρνοντας στην επιφάνεια ανησυχητικές τάσεις, με αύξηση ειδικά στο Ιράν, στο Ιράκ και στη Σαουδική Αραβία. Η έκθεση δημοσιεύθηκε σήμερα και καταδεικνύει τη σοβαρότητα του προβλήματος.
Στην έκθεση αυτή, η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε συνολικά 1.518 θανατώσεις το 2024, χωρίς όμως να συμπεριληφθούν οι «χιλιάδες εκτελέσεις που πιθανώς έγιναν στην Κίνα», η οποία παραμένει η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων παγκοσμίως, επισημαίνεται στην έκθεση (σελ. 6).
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο αριθμός των εκτελέσεων το 2024 παρουσίασε αύξηση κατά 32% σε σχέση με το 2023, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2015, όταν είχαν καταγραφεί 1.634 εκτελέσεις. Παρά την αύξηση αυτή, ο αριθμός των χωρών που προχώρησαν σε εκτελέσεις πέρυσι παρέμεινε στις δεκαπέντε, αποτελώντας τη χαμηλότερη καταγραφή που παρατηρείται ποτέ (σελ. 7).
Δυστυχώς, όπως και στην περίπτωση της Κίνας, οι αριθμοί για τις εκτελέσεις στη Βόρεια Κορέα και στο Βιετνάμ δεν περιλαμβάνονται στην έκθεση λόγω της έλλειψης επαρκούς πληροφόρησης (σελ. 9). Η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ, τόνισε ότι, αν και η μυστικότητα που περιβάλλει την ποινή αυτή δυσχεραίνει την καταγραφή, είναι φανερό ότι οι χώρες που διατηρούν τη θανατική ποινή αποτελούν μια απομονωμένη μειονότητα.
Η Κατανομή των Εκτελέσεων
Σύμφωνα με την εκπροσώπηση της οργάνωσης, το Ιράν, το Ιράκ και η Σαουδική Αραβία ευθύνονται για το 91% των εκτελέσεων που καταγράφηκαν το περασμένο έτος. Οι εκτελέσεις παρουσίασαν αύξηση και στις τρεις χώρες. Ειδικότερα, το Ιράν προχώρησε στο 64% των γνωστών εκτελέσεων, με τουλάχιστον 972 ανθρώπους να εκτελούνται, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 119 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Στη Σαουδική Αραβία, οι εκτελέσεις, που γίνονται κυρίως με αποκεφαλισμό, υπερδιπλασιάστηκαν, από 172 σε τουλάχιστον 345. Αντίστοιχα, στο Ιράκ, οι εκτελέσεις σχεδόν τετραπλασιάστηκαν, αυξανόμενες από τουλάχιστον 16 σε 63. Η Διεθνής Αμνηστία παρατηρεί ότι οι κυβερνήσεις του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή ως μέσο για τρομοκράτηση και φιμώση διαδηλωτών και πολιτικών αντιπάλων.
Η Αμνηστία ανέφερε ότι το Ιράν συνεχίζει να εκτελεί ανθρώπους που συμμετείχαν στο κίνημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» το 2022, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και άτομα με νοητική αναπηρία. Αντίστοιχα, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας εκμεταλλεύονται τη θανατική ποινή για να φιμώσουν πολιτική διαφωνία, με μέλη της σιιτικής μειονότητας να είναι στόχοι εκτελέσεων για την υποστήριξή τους σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Συγκριτική Ανάλυση των Εκτελέσεων
Εντύπωση προκαλεί ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, 25 άνθρωποι εκτελέστηκαν το περασμένο έτος, αριθμός αυξημένος κατά έναν σε σχέση με το 2023. Οι περισσότερες από τις εκτελέσεις που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως αφορούσαν αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, τα οποία κατά την Διεθνή Αμνηστία υπερβαίνουν το 40% των περιπτώσεων. Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλές από αυτές τις εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα, στο Ιράν, στη Σαουδική Αραβία και στη Σιγκαπούρη, με τη Διεθνή Αμνηστία να υπογραμμίζει ότι αυτές είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Γενικά, οι χώρες έχουν αποδεσμευτεί από τη θανατική ποινή, με 145 χώρες σήμερα είτε να την έχουν καταργήσει είτε να έχουν αναστείλει την εφαρμογή της, σύμφωνα με στοιχεία της ΜΚΟ.