voreioaigaiotv.gr

Τυνησιακό Ελαιόλαδο: Προκλήσεις Απάτης και Κατάρρευσης Τιμών στην Ευρωπαϊκή Αγορά

1358f5157d2edf0198b3267a32f0c43b no watermark
Κοινοποίηση

Τυνησιακό ελαιόλαδο «πλημμυρίζει» την Ευρώπη – Κίνδυνοι απάτης και κατάρρευσης τιμών

Αύξηση των Εξαγωγών και Κίνδυνοι Απάτης

Η αύξηση εισαγωγής ελαιολάδου από την Τυνησία προκαλεί ανησυχίες στην ευρωπαϊκή αγορά. Σύμφωνα με την Coldiretti Puglia, οι εξαγωγές ελαιολάδου από την Τυνησία παρουσιάζουν εντυπωσιακή αύξηση 40,8% φτάνοντας τους 132.200 τόνους από την αρχή της εκστρατείας έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2025. Πιο συγκεκριμένα, το 59,4% αυτών των εξαγωγών κατευθύνεται στην ευρωπαϊκή αγορά, με τη Βόρεια Αμερική και την Αφρική να ακολουθούν.

Αντίκτυποι στην Αγορά και Κατάρρευση Τιμών

Σημαντική είναι η πτώση τιμών του τυνησιακού ελαιολάδου, με τις τιμές να έχουν μειωθεί κατά 54,9% τον Φεβρουάριο του 2025 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι τιμές κυμαίνονται από 8,5 δηνάρια/κιλό (2,57 ευρώ/κιλό) έως 18,7 δηνάρια/κιλό (5,6 ευρώ/κιλό), αναλόγως της ποιότητας του προϊόντος. Αυτή η πτώση δημιουργεί προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού για τους ιταλούς παραγωγούς.

Η Ιταλία κατατάσσεται ως ο κύριος εισαγωγέας του τυνησιακού ελαιολάδου με ποσοστό 31,4% των εξαγωγών, ακολουθούμενη από την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το συσκευασμένο ελαιόλαδο αποτελεί μόλις το 10,2% των εξαγωγών, δείγμα της προτίμησης για το χύμα προϊόν.

Κίνδυνοι Απάτης και Στρατηγικές Προστασίας

Η αύξηση εισαγωγής ελαιολάδου από την Τυνησία εντείνει τον κίνδυνο απάτης και εγκυμονεί κινδύνους για τους καταναλωτές, όπως η πιθανότητα το τυνησιακό ελαιόλαδο να παραπλανεί ως Made in Italy. Οι εισαγωγές αυτές διευκολύνονται από ευρωπαϊκές συμφωνίες, οι οποίες επιτρέπουν την εισαγωγή 56.700 τόνων παρθένου ελαιόλαδου χωρίς δασμούς.

Η Coldiretti επισημαίνει ότι οι διεθνείς αγοραστές ελαιολάδου επιδιώκουν συνεχώς μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους μέσω κερδοσκοπίας, γεγονός που πιέζει τους εγχώριους παραγωγούς και δημιουργεί προβλήματα ποιότητας στην αγορά. Η αστυνομία, το Υπουργείο Γεωργίας και οι αρμόδιοι φορείς έχουν εντατικοποιήσει τους ελέγχους για να προστατεύσουν τον καταναλωτή.

Προτάσεις για Ποιοτικό Έλεγχο

Ο Ντέιβιντ Γκρανιέρι, αντιπρόεδρος της Coldiretti, έχει ζητήσει τη βελτίωση των κανονισμών που διέπουν την εισαγωγή ελαιολάδου από την Τυνησία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τήρηση υψηλών προτύπων ποιότητας και ασφάλειας. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ευρωπαϊκού Μητρώου Τηλεματικής για την καλύτερη παρακολούθηση και διαφάνεια, παραδείγματος χάρη με το ιταλικό σύστημα Sian.

Η Coldiretti και η Unaprol συνεργάζονται για την προώθηση αυτών των προτάσεων ώστε να διασφαλίσουν την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων ελαιολάδου στην αγορά. Είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι το εισαγόμενο λάδι πληροί τα ίδια υψηλά πρότυπα που ισχύουν για το τοπικό ελαιόλαδο, διατηρώντας τη φήμη του ιταλικού ελαιολάδου σε διεθνές επίπεδο.

πηγη: https://olivonews.it/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Στρατηγική Συνεργασία Πολωνίας – ΗΠΑ: Σχεδόν 2 Δισ. Δολάρια για Αναβάθμιση της Αεράμυνας

user 3

Η Τζένιφερ Λόρενς ανακοινώνει με χαρά την άφιξη του δεύτερου παιδιού της

user 3

Οινούσσες: Ενταξη στο ΕΣΠΑ χρηματοδότησης για τη Σχολή Σωστικών