voreioaigaiotv.gr

Φαρμακοποιός και Τραπεζίτης: Προσοχή σε Νέα Απάτη στη Μυτιλήνη

Feb7577f14ee8a0829b275e8786ac693
Κοινοποίηση

Ο Φαρμακοποιός της Μυτιλήνης και ο Ψεύτικος Τραπεζίτης: Προσοχή στη Νέα Απάτη!

Προσοχή: Νέα τηλεφωνική απάτη «τρέχει αυτή τη στιγμή» στη Μυτιλήνη και όχι μόνο

Οι τηλεφωνικές απάτες συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως, με μια νέα, ιδιαίτερα επικίνδυνη προσπάθεια εξαπάτησης που δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή στη Μυτιλήνη. Αυτή η απάτη στοχεύει τις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών, εκμεταλλευόμενη την εμπιστοσύνη των θυμάτων, ιδίως εκείνων που πωλούν προϊόντα διαδικτυακά και έχουν δημοσιεύσει τον αριθμό τηλεφώνου τους σε αγγελίες. Παράλληλα, η απάτη επηρεάζει ένα ευρύτερο κοινό σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Πώς λειτουργεί η απάτη στη Μυτιλήνη

Στην περιοχή της Μυτιλήνης, οι απατεώνες πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις και προσποιούνται ότι είναι γνωστός φαρμακοποιός της περιοχής. Υποστηρίζουν ότι επιθυμούν να καταβάλουν προκαταβολή για την αγορά προϊόντος και ζητούν τα στοιχεία της τραπεζικής κάρτας του πωλητή δήθεν για «επιβεβαίωση». Εάν το θύμα κλείσει το τηλέφωνο ή δείξει δισταγμό, οι δράστες προχωρούν στο επόμενο βήμα: πραγματοποιούν αμέσως κλήση από αριθμό που μοιάζει να ανήκει στην τράπεζα του θύματος. Εκεί προσποιούνται ότι είναι εκπρόσωποι της τράπεζας και ισχυρίζονται ότι έχουν αποτρέψει ύποπτες συναλλαγές, ζητώντας ξανά στοιχεία κάρτας ή άλλες πληροφορίες.

Η ευρύτερη μορφή της απάτης στην Ελλάδα

Πέρα από τη Μυτιλήνη, το φαινόμενο επεκτείνεται σε άλλες περιοχές της χώρας. Πολίτες δέχονται κλήσεις στο σταθερό ή κινητό τους τηλέφωνο από αριθμούς που φαίνονται να ανήκουν στις τράπεζές τους. Στην πραγματικότητα, οι κλήσεις αυτές προέρχονται από απατεώνες που χρησιμοποιούν τεχνολογία παραποίησης αριθμών (spoofing). Οι δράστες, προσποιούμενοι τους υπαλλήλους της τράπεζας, πείθουν τα θύματα να αποκαλύψουν προσωπικά τους στοιχεία, όπως κωδικούς e-banking.

Αφού αποκτήσουν αυτές τις πληροφορίες, οι απατεώνες προσπαθούν να πραγματοποιήσουν παράνομες ηλεκτρονικές συναλλαγές. Δεδομένου ότι πολλές συναλλαγές απαιτούν κωδικούς μίας χρήσης (OTP), οι απατεώνες πιέζουν τα θύματα να αποκαλύψουν και αυτούς τους κωδικούς. Εντυπωσιακό είναι ότι οι αριθμοί που εμφανίζονται στην οθόνη των θυμάτων μοιάζουν αυθεντικοί, γεγονός που ενισχύει ακόμα περισσότερο την αποδοχή και την πειθώ της απάτης.

Η Έκταση του Προβλήματος

Η συγκεκριμένη μορφή τηλεφωνικών απατών δεν είναι νέα. Το 2023 σημειώθηκαν απώλειες ύψους 26,4 εκατομμυρίων ευρώ σε περισσότερες από 10.000 περιπτώσεις, οι οποίες αφορούσαν fraud σε επιχειρήσεις μεταφοράς χρημάτων στην Ελλάδα. Αυτά τα στοιχεία έφεραν στην επιφάνεια την ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση των πολιτών και την απαίτηση των τραπεζών για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να μειωθεί η υποκλοπή προσωπικών δεδομένων και η εκτέλεση παράνομων συναλλαγών.

Μια Προσωπική Μαρτυρία από τη Μυτιλήνη

«Κι εγώ στην αρχή ψάρωσα», αναφέρει ένας κάτοικος της Μυτιλήνης που δέχτηκε μια τέτοια κλήση. «Μου τηλεφώνησαν λέγοντας ότι είναι φαρμακοποιός από εδώ και στη συνέχεια από αριθμό που έμοιαζε της τράπεζας. Ευτυχώς, κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και δεν έδωσα τίποτα». Αυτή η εμπειρία δείχνει σαφώς τη σημασία της προσοχής στις υποψίες που μπορεί να προκύψουν από απρόσμενες τηλεφωνικές κλήσεις.

Πώς να Προστατευτείτε

  • Μην αποκαλύπτετε ποτέ στοιχεία μέσω τηλεφώνου: Οι τράπεζες δεν ζητούν κωδικούς ή στοιχεία καρτών τηλεφωνικά.
  • Επαληθεύστε τον αριθμό: Ακόμα και αν φαίνεται γνήσιος, καλέστε την τράπεζα απευθείας από τον επίσημο αριθμό που αναγράφεται στην ιστοσελίδα της.
  • Μείνετε ψύχραιμοι: Αν σας πιέζουν ή σας καλούν επανειλημμένα με διαφορετικές δικαιολογίες, κλείστε το τηλέφωνο.
  • Αναφέρετε το περιστατικό: Ενημερώστε την αστυνομία και την τράπεζά σας αν υποψιάζεστε απάτη.

Η συγκεκριμένη απάτη δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή στη Μυτιλήνη και σε άλλες περιοχές, εκμεταλλευόμενη την τεχνολογία και την καλή πίστη των πολιτών. Η συνεχής ενημέρωση και η προσοχή είναι τα καλύτερα όπλα κατά των απατών. Ιδιαίτερα αν πουλάτε online ή λαμβάνετε απρόσμενες κλήσεις από «τραπεζικούς υπαλλήλους», είναι σημαντικό να παραμείνετε σε εγρήγορση και να μην εμπιστεύεστε εύκολα.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Χίος: Σύλληψη 30χρονου για αυτοσχέδια πίστα αυτοκινήτου

Διαρκής διάλογος ΗΠΑ – Κρεμλίνο: Ίχνη ικανοποίησης από τις επαφές

user 3

Θέση με ετήσια σύμβαση στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

praktiki 3