voreioaigaiotv.gr

Θάνατος Βούλγαρου υπαλλήλου του ΟΗΕ στη Γάζα: Παραδοχή ευθύνης από τον ισραηλινό στρατό

60f73298458bd117248285c5ef70ecbb
Κοινοποίηση

Ανακοίνωση σχετικά με τον θάνατο Βούλγαρου εργαζομένου του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας

Η πρόσφατη ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού σχετικά με τον θάνατο ενός Βούλγαρου υπηκόου, που εργαζόταν για τα Ηνωμένα Έθνη και σκοτώθηκε τον Μάρτιο στη Λωρίδα της Γάζας, έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία. Σύμφωνα με προκαταρκτικά ευρήματα εσωτερικής έρευνας, ο θάνατος του υπηκόου προήλθε από πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης, γεγονός που έχει οδηγήσει σε επίσημες αντιδράσεις από την βουλγαρική κυβέρνηση.

Η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έλαβε επίσημη συγγνώμη από το Ισραήλ για την τραγική αυτή απώλεια. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας έχει εκφράσει την επιθυμία να μην επαναληφθούν ποτέ παρόμοια περιστατικά, τονίζοντας ότι η προστασία των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα θα πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα.

Το περιστατικό στην Λωρίδα της Γάζας

Στις 19 Μαρτίου, ο θάνατος του Βούλγαρου υπηκόου ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, έπειτα από μια έκρηξη που σημειώθηκε σε κτίριο του Γραφείου του ΟΗΕ για Υπηρεσίες Υποστήριξης Προγραμμάτων (UNOPS) στη Ντέιρ αλ Μπάλαχ, κεντρικά στην Λωρίδα της Γάζας. Στην ίδια έκρηξη, άλλοι έξι εργαζόμενοι, προερχόμενοι από χώρες όπως η Γαλλία, η Μολδαβία, η Βόρεια Μακεδονία και το Ηνωμένο Βασίλειο, υπέστησαν σοβαρά τραύματα.

Διερεύνηση και αντιδράσεις

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι είναι «βαθιά συγκλονισμένος και σοκαρισμένος» από τα γεγονότα, καλώντας για μια πλήρη έρευνα πάνω στο βομβαρδισμό. Αρχικά, ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε την ευθύνη, ωστόσο το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι συνθήκες του συμβάντος είναι σε διαδικασία διερεύνησης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η έρευνα κατέδειξε ότι ο θάνατος του υπηκόου προκλήθηκε από πυρά στρατιωτικών τανκς που ενεργούσαν στην περιοχή. Ο ίδιος ο ισραηλινός στρατός εξέφρασε τη λύπη του για το περιστατικό και δήλωσε ότι «το κτίριο στοχοποιήθηκε λόγω υποψίας εχθρικής παρουσίας, χωρίς να αναγνωριστεί ως εγκατάσταση του ΟΗΕ». Συνεχίζουν, μάλιστα, τις έρευνές τους προκειμένου να προκύψουν επιχειρησιακά διδάγματα από το συμβάν.

Επαγγελματικά παραπτώματα από τον ισραηλινό στρατό

Στις 24 Μαρτίου, ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίκ, είχε δηλώσει ότι η επίθεση στο κτίριο του ΟΗΕ προήλθε από ισραηλινό άρμα μάχης, οδηγώντας σε μείωση του αριθμού διεθνούς προσωπικού που εργάζεται στη Λωρίδα της Γάζας. Σε πρόσφατη εσωτερική στρατιωτική έρευνα, ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε «επαγγελματικά παραπτώματα» και «παρανοήσεις» που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια πυροβολισμών, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 15 Παλαιστίνιων γιατρών.

Σε κλίμα αιτήματος διαφάνειας και ασφάλειας, η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού για τη διοικητική αποδοκιμασία αξιωματικού εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού είναι επισημάνσεις που υπογραμμίζουν την ανάγκη για ανασυγκρότηση διαδικασιών και εκπαίδευσης στο πεδίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Αφρικανική σκόνη και ο αντίκτυπός της στον Αττικό ουρανό: Συστάσεις και προοπτικές εξασθένησης

user 3

Νέα Μέτρα κατά της Αυτοκινητικής Παραβατικότητας στη Λέσβο: Επίπτωση σε Γονείς και Ανήλικους Οδηγούς

user 3

Πρόσκληση Δήμου Μυτιλήνης